Translate This Page

Anti-speciesisme en klimaatverandering

Er is een handig instrument waarmee je de effecten van de verschillende acties op klimaatverandering kunt zien. Het wordt de Global Calculator genoemd en is online beschikbaar op deze pagina: http://tool.globalcalculator.org/

Het is waarschijnlijk een goed idee om deze pagina nu in een andere tab/pagina te openen, zodat u duidelijker kunt zien waar ik het over heb ...

Na de inleidende pagina krijgt u het "Business As Usual" (BAU -scenario) te zien: dat is het scenario waarbij dus niets verandert en we het milieu en klimaat vrolijk blijven vernietigen door op dezelfde weg door te gaan. Er is een plaatje te zien van een thermometer en als je er met je muis overheen zweeft, geeft het een geschatte gemiddelde temperatuurverandering aan van tussen de  1.9 en 6 ° C tegen het jaar  2100. Het mag duidelijk zijn dat dit niet de goede weg is: we moeten proberen de temperatuurverhoging onder de 2 ° C te houden.

Onder de grafieken en de thermometer ziet u een aantal dozen met gele lijnen erin: degene die ik graag zou willen bekijken met u, staat links onderaan en heet "DIET" (Dieet). Wanneer u op het kleine pijltje ernaast klikt, wordt het uitgevouwen en worden drie opties weergegeven die u afzonderlijk kunt aanpassen. Laten we de optie "Quantity of meat" (Hoeveelheid vlees) eens bekijken.

Deze staat al op niveau 2.0, wat, zoals je kunt zien door je aanwijzer erover heen te bewegen, betekent dat de gemiddelde persoon wereldwijd 220 kcal / dag uit het eten van vlees haalt. Dit is hoger dan de schatting voor 2011 van 187 kcal / dag.

Klik nu op het niveau 4.0 vak, wat overeenkomt met 14 kcal / dag: de hoeveelheid vlees die de gemiddelde Indiër (een heel groot deel van de bevolking in India is vegetariër) in 2011 heeft geconsumeerd. Het effect op de wereldwijde gemiddelde temperatuurverandering is opvallend goed. Kijk maar weer even naar de thermometer: die staat nu op slechts 0,8 tot 3,4 ° C temperatuurverhoging in vergelijking met 1,9 tot 6.0 ° C volgens het BAU-scenario (het uitgangspunt scenario).

Heel simpel gezegd kan de verandering van levensstijl van ieder individu in onze ontwikkelde samenleving, door minder of helemaal geen vlees meer te eten,  een héél groot, zelfs het  grootste effect hebben op het bestrijden van klimaatverandering!

Je zult je misschien afvragen waarom dit zo'n groot effect heeft. De kleine "i" naast de hendel "Hoeveelheid vlees" geeft u een uitleg. Het gaat er vooral om dat het eten van vlees een hele inefficiënte manier is om calorieën en eiwitten binnen te krijgen. Het voedsel dat aan dieren wordt gegeven, wordt niet allemaal omgezet in vlees: het wordt gebruikt voor het maken van hun botten en hun pels of veren. Ze gebruiken ook wat van hun voedsel om in leven te blijven en om te bewegen. In het beste geval krijg je voor elke twee calorieën die aan een kip ofaan een varken worden gevoerd, slechts één calorie vlees. In het slechtste geval kan het vijftien of meer calorieën kosten die men aan runderen moet voeren om slechts één calorie vlees te leveren. (NB let op dat op dit moment de agrarische sector hier vooral aan werkt, dus minder caloriën te moeten geven voor meer vlees. In plaats van de conversie van veeteelt naar de produktie van plantaardige eiwitten). 

Al dit extra voedsel dat aan dieren moet worden gevoerd, brengt ook milieukosten met zich mee, omdat meer land moet worden verbouwd. Veranderingen in landgebruik dragen in grote mate bij aan klimaatverandering: door bossen te kappen voor grasland of akkerland komt niet alleen veel koolstofdioxide vrij, maar vermindert ook het aantal beschikbare planten en bomen om koolstofdioxide te absorberen/op te nemen. Door de hoeveelheid voedsel die aan dieren wordt gegeven te verminderen, kunnen we het overtollige grasland of akkerland dat wordt gebruikt om ze te voeden, gebruiken voor het herstel van bossen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen sterk kan worden verminderd. Daarom zie je nu ook overal artikelen verschijnen die zeggen dat door het planten van bomen we onze planeet kunnen redden...

En al het overtollige voedsel dat aan deze dieren wordt gevoerd, leidt tot meer afvalprodukten: hun mest en hun urine en het methaan uitgescheiden door herkauwers, wat een zeer krachtig broeikasgas is. Bovendien moet worden meegerekend alle extra energie om de dieren te verzorgen, te vervoeren, te doden, te koelen, de stukjes te vervoeren en te verpakken om ze te kunnen verkopen, enz.

Andere gevolgen die in de Global Calculator niet in aanmerking worden genomen, zijn de effecten op de volksgezondheid door het eten van vlees: kanker, diabetes, obesitas, hartaandoeningen, enz. Al deze kosten hebben ook een negatieve invloed op de economie door extra  medische rekeningen en productiviteitsverlies http: //www.pnas.org/content/113/15/4146.full

Het bericht zou nu toch wel duidelijk moeten zijn. Voor uw eigen gezondheid en voor de gezondheid van het milieu en voor het redden van onze planeet: word AUB veganist!

En wilt u ons helpen met het opkopen van nog meer land om het vrij te geven aan de natuur/bomen te planten kijk dan op onze website ForestsFromFarms.org