Hoe we verandering kunnen bereiken en wat u kunt doen

The Overton Window/Het Overton Venster: waarom we moeten blijven praten over anti-speciesisme
Als je sociale verandering wilt, moet je erover praten. Het zogeheten Overton Window beschrijft het concept dat er een venster is van waar het acceptabel is om over te praten.

Beide zijden van het venster zijn extremen die buiten de norm vallen. Ga je het venster van de ene kant in, dan gaat een onderwerp van ondenkbaar, extreem tot controversieel tot acceptabel om uiteindelijke norm te worden in het midden van het venster. Vervolgens passeer je het midden en het onderwerp gaat van normaal naar acceptabel tot controversieel tot extreem totdat je het raam aan de overkant verlaat en het onderwerp is weer ondenkbaar/onaanvaardbaar geworden.

Het venster staat niet vast, is dus altijd in beweging en is afhankelijk van de cultuur van ieder land. Sommige onderwerpen veranderen van extreem naar geaccepteerd en normaal zoals bv anti-racisme. Maar door bijvoorbeeld Brexit is het racisme weer opgebloeid en wordt het door velen weer als normaal gezien. Vanuit ons perspectief,  het gebied van anti-speciesisme, is er ook een verandering gaande, ook al lijkt het soms maar heel langzaam te gaan. Als je een paar jaar geleden zei dat je vegetariër was, keek men je aan alsof je gek was. Vandaag de dag is het héél normaal en reageren mensen  door te zeggen dat ze ook minder vlees, zuivel en eieren eten.  Maar dat komt omdat we erover blijven praten. Dus geef de moed niet op want vergeet niet: Vegans komen niet van een andere planeet, ze komen van de toekomst.


Waarom mishandelen mensen dieren en buiten ze ze uit? 
Verreweg de grootste stimulans is natuurlijk het geld: de veehouder, de fokker, de visser, de leeuwentemmer enz. ze verdienen allemaal hun geld aan het exploiteren van dieren. Als je winst uit het hele verhaal zou halen,  zouden ze dan nog steeds doorgaan? In de meeste gevallen niet, dus dat geeft ons een krachtig hulpmiddel: stop met het ze geven van geld oftewel stop met het kopen van van dieren afkomstige produkten. Daarnaast kunnen we zorgen dat ze geen subsidies meer krijgen: zowel directe subsidies zoals landbouwsubsidies als indirecte subsidies, zoals het betalen van een eerlijke prijs voor de milieuschade die ze veroorzaken. Een andere benadering is om de wetgeving strenger te handhaven: in Frankrijk bijvoorbeeld zijn er zo weinig inspecteurs dat veeteeltbedrijven  slechts eens per paar jaar worden bezocht en zelfs als er overtredingen worden geconstateerd, krijgt de boer vaak alleen maar een waarschuwing en aarzelen de autoriteiten om de boerderij te sluiten.


Eet geen of minder vlees, eieren en zuivelproducten
Zoals gezegd het belangrijkste dat je kunt doen is stoppen met het eten van vlees. Dat voorkomt de dood van maximaal 200 dieren per jaar, afhankelijk van je huidige eetgewoonten. Als je veganist wordt en eieren, zuivel en andere dierlijke producten ook laat staan, zul je waarschijnlijk nog een paar dieren extra besparen. Zelfs als je nog niet klaar bent om meteen volledig vegetarisch, of veganistisch te worden, verklein dan de grootte van en het aantal porties vlees en probeer vleesvrije dagen in te lassen. Als je bijvoorbeeld een vleesloze maandag hebt, kun je ongeveer 30 dieren per jaar besparen, zolang je je vleesconsumptie de rest van de week niet probeert in compenseren. Lees hier meer: Wees een vijf, houd ze in leven (nu nog in het engels) 


Vermijd leer / bont / wol / dons (ganzenveren) en zijdeproducten
Lees altijd de labels en kijk waar het product vandaan komt. Er zijn tegenwoordig hele mooie alternatieven voor leer, bont en zijde en zo'n donzen kussen of dekbed heb je helemaal niet meer nodig. Synthetische materialen kunnen veel gemakkelijker worden geschoon gemaakt. 
 

Kies producten die niet zijn getest op dieren
Op internet is veel informatie te vinden over producten die op dieren zijn getest. PETA biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om in hun eigen database te zoeken. Je kunt zoeken op bedrijf, op naam of op product.


Vermijd het bezoeken van een circus, een dolphnarium of een dierentuin en moedig anderen aan hetzelfde te doen
Ze zijn niet educatief, ze tonen je het dier niet in zijn eigen omgeving. Bezoek natuurparken waar de dieren worden beschermd en gerespecteerd. Maar informeer je altijd goed van te voren want zelfs natuurparken zijn soms niet eerlijk over de echte opzet van hun park. Zo zijn er bijvoorbeeld in Zuid-Afrika leeuwenparken die toeristen aantrekken om met tamme leeuwen te wandelen en om selfies te maken. Deze dieren zijn te vroeg bij de moeder weggehaald. Als ze te oud worden of te agressief, worden ze in parken losgelaten voor canned-hunting /jacht evenementen. Maar ondertussen zeggen ze wel dat het geld bedoeld is voor de bescherming en conservatie van deze dieren. Zie meer hierover op de facebookpagina van Humane Society International

Word lid van een plaatselijke stichting of vereniging
Na een paar jaar een vereniging te hebben gerund, weten we dat vereniginen dringend hulp nodig hebben. Veel verenigingen krijgen geen subsidies van de overheid, dus als je wat vrije tijd hebt, bied dan je hulp aan bij een plaatselijke vereniging. Of het nu is om dieren in nood te helpen, fondsenwervende activiteiten, het verspreiden van de boodschap, delen op Facebook of Twitter, of helpen met campagnes, het organiseren van evenementen, doe het alsjeblieft. Het is bovendien een erg leuke manier om mensen te ontmoeten die dezelfde overtuigingen hebben als jij.

Neem deel aan (lokale) demonstraties / protesten


Schrijf brieven aan leden van de Eerste en Tweede kamer/ ministers / burgemeesters etc.

 
Teken petities 
Ze kunnen echt een verschil maken. 

Vertel ons je verhaal
Als je een verhaal te vertellen hebt over hoe je je bewust werd van speciesisme  of over een bepaalde ervaring, of je hebt vragen over veganisme  schroom niet contact op te nemen via onderstaand formulier:  

Contact